Baza financiară

O caracteristică esenţială a Comunităţii Creştinilor este autonomia politică şi ecomonică. Încă de la întemeierea ei Comunitatea Creştinilor a existat mulţumită contribuţiilor benevole ale membrilor şi  prietenilor săi. Cel care doreşte să susţină activitatea Comunităţii Creştinilor donează, în mod regulat (de obicei lunar), o contribuţie voluntară.

Adesea se întreabă dacă există o sumă orientativă pentru stabilirea contribuţiei.

Aceasta variază de la o comunitate la alta. Pe de-o parte sunt cheltuielile concrete ale unei comunităţi (consum, întreţinere, impozite etc) pe de altă parte, contribuţia este şi o chestiune de inimă, de jertfă:

„... Dacă ne gândim ce realizăm prin contribuţiile noastre: Prin lăcaşurile noastre alegem încăperi de pe suprafaţa Pământului şi le dedicăm spiritului, ca „locuri sfinte”. Ele aparţin doar lumii spirituale şi acţiunilor ei pe Pământ. Iar prin întreţinerea preoţilor eliberăm un mic număr de oameni din constrângerea câştigării pâinii şi îi punem în serviciul lui Christos. Da, aceasta e ceea ce făptuim noi: facem posibil ca oameni şi locuri să fie puse în totalitate la dispoziţia lumii spirituale.”*

Aşadar, cuantumul il stabileşte fiecare, conştient pe de-o parte de calitatea de jertfă a contribuţiei sale, iar pe de altă parte de suma din domeniul privat la care poate renunţa. O contribuţie prea mica îşi pierde calitatea spirituală de jertfă, o contribuţie prea mare epuizează.

Comunitatea, prin cercul său finaciar, prezintă în fiecare an un raport privind necesităţile pe care le are şi pe acelea privind utilizarea fondurilor.

Fiecare comunitate donează o parte din veniturile sale pentru întreaga  Comunitate a Creştinilor. Aceste sume servesc pentru susţinerea preoţilor în vârstă, pentru formarea profesională a preoţilor, în administraţie, pentru susţinerea comunităţilor aflate în dezvoltare, etc.