info-ian-feb-2016

INFO BRIEF IANUARIE – FEBRUARIE 2016

 

 Două luni din anul 2016 au trecut. Să privim înapoi ! Un bogat program dedicat Zilelor şi nopţilor sfinte de Crăciun, 24 decembrie.-6 ianuarie, a încheiat anul 2015, atât la Bucureşti, cu pr. Armgard Hasselmann, cât şi la Cluj cu pr. Monica Culda.

 

Ianuarie 2016

·        

Anul Nou a început la Bucureşti cuo întâlnire cu tinerii, celebrându-se  Actul de Sfințire a Omului, în fiecare zi, pînă pe 6 ianuarie.

·        

Miercuri, 6 ianuarie s-a oficiat Actul de Sfințire a Omului pentru Epifanie, după care dl. dr. Petre Papacostea a fost sărbătorit la cei 90 de ani împliniţi, iar seara a fost petrecută cu muzică, poveşti pentru copii , de sărbătoarea Regilor magi.

·        

În Comunitatea Creștinilor din Cluj anul a început cu celebrarea Actului de Sfințire a Omului şi o prezentare și discuții pe tema: Ierarhiile îngerești si aspiraţia morală.

A urmat o consistentă lecție de euritmie împreună co nouă prietenă din comunitatea din Budapesta. Pe 6 ian Sărbătoarea Epifaniei a început cu Actul de Sfințire a Omului și a continuat cu povestiri despre regii magi..

  • La Bucureşti, programul perioadei de Epifanie a continuat, sâmbătă 9 ianuarie, cu o conferinţă: Revenirea lui Christos şi evoluţia socială a omului, prezentată de dna A.Hasselmann, iar pe 10 ianuarie s-au slujit Actul de Sfinţire a Omului şi Actul cultic pentru copii, urmate fiind de Cercul evanghelic. Sâmbătă 23 ianuarie. pr. M. Culda a vorbit despre Eugen Ionescu: În sânul morţii creşte viaţa. Duminică, 24 ianuarie, a avut loc Actul de Sfinţire a Omului, urmat de Cercul evanghelic- cu dna A. Hasselmann, iar după prânz, dna. Monica Culda s-a întâlnit cu cei interesaţi de Medicina pastorală şi apoi cu tinerii.
  • La Comunitatea Creştinilor din Cluj, anul trecut, a început atelierul: Lumea imaginativă a basmelor, cu ajutorul dnei. Judith Dan, iar luni, 11 ianuarie, a avut loc o nouă întâlnire cu tema: Imagini arhetipale în basmul Mama Holle de Fraţii Grimm. Duminică, 17 ianuarie, programul din perioada de Epifanie a continuat cu Actul de Sfinţire a Omului şi discuții referitoare la cult şi comunitate.
  • 11-13 ian, Ia Iaşi, dna A. Haselmann s-a întâlnit cu părinţii de la Liceul Waldorf, pe tema Cutivarea simţului moralităţii ca bază pentru o viaţă sănătoasă şi cu membrii grupului de antroposofie pe tema Relaţia cu îngerul păzitor. Au fost discuţii clăditoare de speranţă şi curaj în faţa provocărilor cotidiene.
  • În 31 ianuarie, la Comunitatea Creștinilor din Cluj, în cadrul Duminicii familiei după Actul duminical pentru copii, a urmat un mic concert de prânz: Concerto grosso op.3 nr. 12 de Francesco Mantredini (adaptare pentru flaut). Reprezentaţia de teatru de păpuși: ”Mama Holle”, de Frații Grimm, prezentat de copii, a s-a bucurat din plin de aprecierea celor prezenţi.

 

Februarie 2016

·        

Luni, 1 februarie, la Cluj, lector univ. Sorin Țigăreanu a ţinut conferința: Lumea îngerilor, iar duminică, 7 februarie, perioada Trinitară a anului a debutat cu Actul de Sfinţire a Omului, urmat de o discuție despre Actul duminical pentru copii ca o chintesență creștină. Pe 8 februarie, seara, a avut loc Cercul de lucru ”Lumea imaginativă a basmelor” cu dna Judith Dan, care a prezentat basmul Șarpele alb.

·        

Comunitatea din Bucureşti a intrat împreună în Timpul Trinitar cu următorul program: Sâmbătă, 6 februarie cu o retrospectivă a activităţilor din ultimele şase luni cu dna Armgard Hasselmann şi o discuţie despre viitoarele activităţi, iar duminică, 7 februarie s-a celebrat  Actul de Sfinţire a Omului şi Actul duminical pentru copii.

·        

Duminică, 14 februarie,  la Bucuresti, a fost oficiat sacramentul Botezului copilașului familiei Camelia şi George Oprea. David Ioan a avut ca naşi familia Anca şi Valentin Barbu. Felicitări!  A oficiat pr. Monica Culda.

·        

Veste bună şi de la Timişoara: După o frumoasă întâlnire cu dna Armgard Hasselmann, în data de 30 ianuarie cu tema Cutivarea simţului moralităţii ca bază pentru o viaţă sănătoasă , duminică, 14 februarie, a avut loc o întâlnire a membrilor și simpatizanților Comunității Creștinilor, pentru un studiu duminical,  acesta fiind urmat de discuţii legate de perspectivă.

·        

În prima duminică din perioada de Patimi, 28 februarie, la Cluj a avut loc o nouă Duminică a Familiei, începută cu Actul duminical pentru copii, urmată de Sărbătoarea bobului de grâu și de teatru de păpuși - pentru mici și mari: ”Nalba și Răsura”, după o poveste de Frații Grimm. Momente musicale deosebite au fost oferite de trei tineri pianiști foarte talentați( doi copii  din comunitate și Michel Dan).

·        

Seara zilei  de 28 februarie a fost dedicată comemorării lui Victor Dan, la doi ani de la plecarea în lumea spirituală. In prezenta unui numar mare de  prieteni si cunoscuti  fiii lui , Michael şi Theo Dan, i-au adus un frumos omagiu muzical, interpretând: J. S. Bach - Aria din Variațiunile ”Goldberg” și Adagio din Sonata Mi Major pentru Vioară și Clavecin, C. Franck - Recitativo-Fantasia din Sonata La Major pentru Vioară și Pian, S. Prokofiev - Andante din Sonata în Re Major pentru Vioară și Pian, J. S. Bach - Andante din Sonata în Do major pentru Vioară Solo. Au evocat pe Victor, Monica Culda, Judith Dan si pictorul Ladislau Valovitz.

·        

Între 26-28 februarie, la București, s-a aflat dl. Uwe Sondermann, preot în Hamburg, care a pregătit, împreună cu membrii comunităţii intrarea în perioada de Patimi. Intâlnirea a debutat cu o conferință, pe tema: Să sărbătorim suferinţa, patimile? O provocare pentru creştinismul zilelor noastre”. Sâmbătă, 27.02  a avut loc Actul de Sfințire a Omului, urmat de Cercul de studiu evanghelic, după- amiaza fiind dedicată unor discuţii despre Formarea comunităţii, teme financiare. S-a continuat duminică,  cu Actul de Sfințire a Omului.

 

Vesti din Comunitatea internatională

 

·        

In 20  și 21 februarie la Stuttgart șn Germania în prezenta a 140 de preoti  si a unui public numeros au fost sfințiți încă 8 preoți pentru Comunitatea Creștinilor. O mare bucurie au trăit prietenii din Ungaria vecină. O preoteasă tânără de origine maghiară a fost hirotonisită. Ii felicităm! Incă doua tinere din Ucraina vor fi sfințite în curând la Odesa ( Prima Sfințire în Estul Europei).

 Din România au participat la eveniment preoteasa Monica Culda și familia Man din Cluj. Au fost și întâlniri de suflet cu seminariștii români Laurențiu Cimpeanu și Liviu Oros, precum și o scurtă reuniune a  celor patru preoti responsabili pentru România ( MP Robert, Monica Culda, Armgard Hasselmann,Uwe Sondermann).

 

ALTE INFORMAȚII

La începutul lunii februarie 2016 Consiliul Asociatiei a trimis catre membrii si prietenii Comunitatii Crestinilor in Romania o scrisoare de informare privind situatia financiara 2015 a comunității. O reproducem mai jos.

     

                Dragi membri, dragi prieteni ai Comunității Creștinilor

Dorim să vă informăm asupra situației financiare a comunității în anul 2015.

Privind retrospectiv, pentru anul 2015 și-au exprimat dorința liberă de a contribui financiar,

un număr de 59 de prieteni și membrii din țară și străinătate cărora le mulțumim călduros!

Din totalul de 59 angajamente:

38 au fost achitate integral,13 au fost plătite parțial,8 neachitate.

 

Intrările pe care le-am avut însumează: 49.727,26 ron.

Cheltuielile avute  în 2015 însumează : 63.474,6 ron. ( un tabel detaliat cu toate datele a fost trimis membrilor contribuabili).  

Necesarul lunar  al comunitătii este în medie de 5.200 ron iar cheltuielile sunt în medie de 4.100. Acest deficit a fost acoperit din fondul pentru preot creat cu mulți ani în urmă pentru momentul fondării. Fondul avea la 31.12.2015:  24.318  ron.

Schimbarea majoră a anului 2015 a fost intensificarea activității în România prin prezența, chiar dacă încă parțială, a celui de-al doilea preot. Pentru 2016 ne așteptăm la o consolidare în continuare a comunității dar si la o creștere a impozitelor și a cheltuielilor către regii.

Dragi prieteni,  trăsătura esențială a unei comunități religioase libere este autonomia financiară. Această autonomie este realizată prin contribuțiile regulate, prin donațiile libere și prin proiectele celor ce o susțin. Pentru bunul mers și pentru creșterea comunității  suntem în intensă căutare de soluții și ne bucurăm de implicarea dumeavoastră concretă.

In numele consiliului de administrație,

 Preot -  Monica Culda, Responsabil financiar – Diana Stoica

Pentru plata unei contribuții regulate vă puteți adresa responsabilului financiar pe e-mail:diana.stoica@yahoo.com sau puteti efectua plata direct in contul asociatiei ,

RO47 BTRL 0130 1205 9114 48XX - BANCA TRANSILVANIA, CLUJ cu mentiunea contributie.